Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

                               ΗΘΟΙ ΚΑΙ ΕΘΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ


   Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά  είναι μια ξεχωριστή γιορτή για τους Ρώσους. Η ρωσική εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα  στις 7 Ιανουαρίου και όχι στις 25 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ''παλιό ημερολόγιο'' δηλαδή γιορτάζουν πρώτα την πρωτοχρονιά και μετά τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια.
   Την παραμονή των Χριστουγέννων έκαναν νηστια δεν έτρωγαν τίποτα ώσπου να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό, ενώ το φαγητό αυτής της ημέρας, ήταν απλό. Αποτελούταν από χυλό σιταριού ''σότσιβο'' και έπιναν και το ''βζβαρ'' [κάτι σαν σαλέπι από φρούτα] επίσης έστρωναν το τραπέζι με διάφορα άλλα γιορτινά πιάτα.
    Η λειτουργιά στις εκκλησίες ξεκινά το απόγευμα και διαρκεί μέχρι το πρωί. Όλη την ήμερα στο σπίτι έρχονται επισκέπτες που ψάλουν τα κάλαντα. Οι νοικοκυραίοι των σπιτιών δίνουν διάφορα παραδοσιακά φαγητά και ρωσικό τσάι. Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων συνεχίζουν και για αλλες δώδεκα ήμερες ,οι οποίες λέγονται ''σβιάτκι'' και  διαρκούν μέχρι τα Θεοφάνια.
    Στην Ρωσία η διαφορετική εκδοχή του άγιου Βασίλη ονομάζεται Dead Moroz που συνοδεύεται από την εγγονή του την Snegurochka που τριγυρνούν στις πόλεις και στις παιδικές γιορτές μοιράζοντας δώρα στα παιδιά.
     Σύμβολο των γιορτών είναι και το ελατό που συνδέει των άνθρωπο με την φύση. Γενικά τα Χριστούγεννα στην Ρωσία είναι ατμοσφαιρικά και οικογενειακά.
Αποτέλεσμα εικόνας για χριστουγεννα στην ρωσια
Προσθήκη λεζάντας
ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου