Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

                                               ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Χριστούγεννα..…λαμπάκια, στολίδια, δώρα, γλυκά! Εκτός όμως από όλα αυτά, τα Χριστούγεννα είναι μια θρησκευτική γιορτή. Στην Ελλάδα, Χριστούγεννα γιορτάζουμε την γέννηση  του Χριστού. Άρα τα Χριστούγεννα είναι μόνο για τους Χριστιανούς ?? Όχι φυσικά !! Έχουμε ξαναπεί ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για τους Χριστιανούς . Είναι για όλες τις θρησκείες . Μόνο που κάποιοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λόγω θρησκείας δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αλλά την αλλαγή του χρόνου . Όλοι, ανεξάρτητα με την θρησκεία μας , γιορτάζουμε αυτή την περίοδο του χρόνου . Στολίζουμε και τα σπίτια μας. Αλήθεια, όμως, τι ακριβώς γιορτάζει η Τουρκία  και  πως αντιμετωπίζουν τα Χριστούγεννα; Στην  Τουρκία  ντύνονται γιορτινά. Γιατί?
Όπως είναι λογικό οι Τούρκοι δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα , όπως: για εκείνους η 25η  Δεκεμβρίου είναι μια συνηθισμένη μέρα. Αυτό που γιορτάζουν με χαρά, είναι ο ερχομός του νέου έτους. Αυτός είναι και ο λόγος που στολίζουν τη πόλη τους  και τα σπίτια τους.Βέβαια δεν στολίζουν όλοι δέντρο στο σπίτι τους.  Κάποιες οικογένειες δεν γιορτάζουν καθόλου. 
Στην Τουρκία τα παιδιά δεν πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη . Οι μεγάλοι γνωρίζουν τον Άγιο Βασίλη, ξέρουν τι ρόλο παίζει αυτές τις γιορτινές μέρες, στολίζουν τις βιτρίνες τους με την λευκή  γενειάδα του, αλλά δεν συμβολίζει τίποτα για αυτούς. Την Πρωτοχρονιά ανταλλάζουν δώρα μεταξύ τους, έτσι επειδή άλλαξε ο χρόνος. Τα παιδιά δεν πιστεύουν στην μαγεία του Άγιου Βασίλη .  Είναι πολύ κρίμα ! Γιατί  η φαντασία και η παιδεία όλο και μεγαλώνοντας μικραίνει όλο και περισσότερο!!!
Τρώνε και κουραμπιέδες.....Αλλά τι κουραμπιέδες?? Κουραμπιέδες σαν τους δικούς μας απλώς με άλλη ονομασία. Kavala kurabiyesi ! Έτσι ονόμασαν τους πολυλαχταριστούς μας κουραμπιέδες !! Τρώνε και μελομακάρονα! Όμως προς το παρόν δεν τα έχουν ονομάσει! ουφφ ευτυχώς .




Κωνσταντίνα Δαουλτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου