Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Χριστούγεννα στη Νορβηγία

     Χριστούγεννα..  Η ωραιότερη γιορτή τουχρόνου. Λαμπάκια, στολίδια, γέλια, χαρές δώρα και φυσικά το γιορτινό τραπέζι. Όλοι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Όχι με τον ίδιο τρόπο. Με διαφορετικό τρόπο γιορτάζει και η κάθε χώρα. Η καθεμία χώρα με τα έθιμα, τα φαγητά της και τον στολισμό της. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν μακριά, στην όμορφη Νορβηγία και ας δούμε πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αυτοί.



Στολισμός :Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν υπέροχες Χριστουγεννιατικες αγορές. Οι περισσότερες βρίσκονται στην πρωτεύουσα, το Όσλο, αλλά υπάρχουν κι άλλες πολλές. Κάποιες από τις καλύτερες είναι :η Gingerbread town στο Μπέργκεν, η ξύλινη πόλη στο Roros και το Tregaadren's Christmas Hause στο Drobak. Φυσικά οι άνθρωποι στολίζουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τις αυλές τους. 



Έθιμα :Οι άνθρωποι κάθονται στο σπίτι με τις οικογένειές τους γύρω από το τζάκι βάζοντας κεριά στα παράθυρα. Οι εορτασμοί στη Νορβηγία αρχίζουν από τις 13 Δεκεμβρίου την ημέρα της Santa Lucia. Την παραμονή των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην λειτουργεία και μετά μαζεύονται για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα παιδιά γυρνούν και λένε τα κάλαντα. Την παραμονή το βράδυ μετά από το γιορτινό τραπέζι όλη η οικογένεια πιάνεται χέρι χερι και χορεύουν γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τραγουδόντας. Τα παιδιά πριν πέσουν για υπνο παίρνουν τα δώρα τους από τον Julnise, τον Άη Βασίλη. 
   
  
Φαγητά : Τρώνε χοιρινά ή αρνίσια παϊδάκια και σε μερικά μέρη της χώρας τρώνε μπακαλιάρο με βραστές πατάτες, λουκάνικα και κρεατόπιτα 



                               Μαγδαληνή Ιωαννίδου 
       
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου