Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Τι κάνουμε της διακοπές του πασχα

      Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γίνεται το Πάσχα. Την Μ. Πέμπτη γίνεται ο μυστικός δείπνος που ο Χριστός δείπνισε με τούς 12 μαθητές του και ο Ιούδας τον πρόδωσε και τον πήγε στους Ρωμαίους και αυτοί τον σταύρωσαν σε έναν μεγάλο σταυρό. Επίσης βάφουμε κόκκινα αυγά γιατί συμβολίζουν το κόκκινο αίμα του Χριστού.
    Το πρωί της Μ. Παρασκευής γίνεται η αποκαθήλωση στην εκκλησία δηλαδή ο παπάς ξεκρεμάει τον Χριστό από τον σταυρό και το βράδυ  γίνεται ο επιτάφιος στην εκκλησία όπου τον πάνε  στην πλατεία της πόλης   ψάλλοντας το << η ζωή εν ταφω>>.Ο επιτάφιος είναι στολισμένος με πολύχρωμα και όμορφα λουλούδια.
      Το βράδυ του Μ. Σαββάτου πάμε όλοι οι άνθρωποι στην πλατεία ή στην εκκλησιά για την Ανάσταση του Χριστού και λέμε όλοι   << Χριστός Ανέστη >>  και << Αληθώς Ανέστη >> .Ταυτόχρονα κρατάμε την λαμπάδα που μας χάρισε η νονά η ο νονός και τσουγκρίζουμε τα αυγά. Μετα την Ανάσταση πηγαίνουμε στο σπίτι της γιαγιάς και τρώμε όλοι μαζί μαγειρίτσα. Κατά τον χριστιανισμό κατεβαίνει ο Χρήστος στον  Αδη και εκεί κάνει κήρυγμα σε αυτούς που είναι πεθαμένοι. Νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος το Πάσχα και όλη την Μ. εβδομάδα και κάνω νηστεία και πάω εκκλησία.                                                                                                                                                                                                                                                              Άγγελος Χαλκιοπουλος                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου