Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑ ΧΩΡΕΣ

                                               Ιταλία 

Στην Φλωρεντία έχουν ένα μοναδικό έθιμο στο οποίο ανατινάζεται μία άμαξα ενώ ακούγεται ο ύμνος Glovia την Κυριακή του Πάσχα. Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Duomo της Φλωρεντίας ο επίσκοπος με το άγιο φως ανάβει μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού η οποία ξεκινάει από την αγία τράπεζα και φτάνει στην άμαξα η οποία είναι γεμάτη πυροτεχνήματα. Όταν η ρουκέτα φτάσει στην άμαξα τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία γεμίζει φως σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.
                                             
                                 Ελλάδα Λατινική Αμερική

Στην Ελλάδα και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα και το καίνε με φωτιά ή με πυροτεχνήματα.

                                           Ισπανία

Στην πόλη Verges της Ισπανίας οι κάτοικοι φορούν στολές που συμβολίζουν σκελετό και χορεύουν τον χορό του θανάτου. Ο χορός ξεκινά τα μεσάνυχτα και διαρκεί 3 ώρες και κορυφώνεται από τους τρομαχτικούς σκελετούς να μεταφέρουν στάχτες.

                            Φινλανδία και μέρη Σουηδίας

Τα παιδιά ζωντανεύουν την μάγισσα του Πάσχα και ντύνονται με κουρέλια κρατώντας ένα σκουπόξυλο. Πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα δίνοντας ως αντάλαγμα κλαδιά με μπουμπούκια. Οι μικροί μάγοι παίρνουν τους δρόμους την Πέμπτη ή το Σάββατο πρίν το Πάσχα.

                                          Η.Π.Α

Η παλιά παράδοση λέει ότι σε περιοχές του Ηνωμένου Βασειλίου (π.χ Σκοτία και Βόρεια Αγγλία ) οι άνθρωποι ρίχνουν βαμμένα αυγά σε απότομους λόφους την Κυριακή του Πάσχα. Αλλά στις Η.Π.Α το έθιμο πραγματοποιείται σε επίπεδο έδαφος και τα παιδιά το σπρώχνουν το αυγό με ένα κουτάλι.

                                        Γαλλία

Στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας , την Δευτέρα της Λαμπρής ψήνουν μία γιγάντια ομελέτα στην κεντρική πλατεία. Χρησιμοποιούνται περίπου 5.000 αυγά για να γίνει το κατάλληλο γεύμα για 1.000 άτομα.


                                              Αναστασία Παπαδοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου