Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Βραβείο Ζαχάρωφ-βραβείο για την ελευθερία της σκέψης

           Ο Αντρέι Ντιμίτριεβιτς Ζαχάρωφ είναι ένας Ρώσος πυρηνικός φυσικός το όνομα του οποίου φέρει το βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο, από το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανθρώπους που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.
          Όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θεσπίσει βραβείο για την ελευθερία της σκέψης που θα έφερε το όνομά του, ο Ζαχάρωφ έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άδεια να δοθεί το όνομά του στο συγκεκριμένο βραβείο και εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή του για την εν λόγω χειρονομία. Κατά την άποψή του, το βραβείο αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί εμψυχωτικά για όλους όσοι θα επέλεγαν το δύσβατο και ανηφορικό δρόμο της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
           Γεννήθηκε στη Μόσχα, στις 21 Μαΐου 1921, και σπούδασε φυσική. Αποτέλεσε μέλος της ομάδας επιστημόνων που ασχολήθηκαν με την κατασκευή της σοβιετικής ατομικής βόμβας. Ωστόσο ,συνειδητοποίησε τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων και προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα γύρω από το θέμα της αλόγιστης ανάπτυξης του πυρηνικού οπλοστασίου και έγραψε άρθρο με το οποίο τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και της ελευθερίας της σκέψης, της πνευματικής ελευθερίας, την οποία θεωρούσε απαραίτητη για την ανθρώπινη κοινωνία.
            Σε ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων του, ο Ζαχάρωφ βραβεύτηκε το 1975 με το Νομπέλ Ειρήνης, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του η σύζυγός του, Jelena Bonner, καθώς οι ηγέτες της ΕΣΣΔ δεν επέτρεψαν στον ίδιον να μεταβεί στο Όσλο.
            Μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμήθηκαν κατά το παρελθόν οι Νέλσον Μαντέλα, οι αργεντινές Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου (1992),o Κόφι Ανάν και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών (2003), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (2005) και η πακιστανή ακτιβίστρια, κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης, Malala Yousafzai (2013).
Πηγή www.in.gr
                                                                                           Άγγελος Χαλκιόπουλος    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου